• 1-zuidzijde
  • 2-genderen
  • 3-meeuwen
  • 4-nieuwesteeg
  • 5-rotonde

Dorpsraad Eethen


Het Eethens wapen werd verleend op 16 juli 1817: "In blauw de beeltenis van St.Maarten te paard en de bedelaar, alles van goud.". Op 14 juli 1936 werd dit gewijzigd: "Gevierendeeld : I en IV in azuur St.Maarten te paard met den bedelaar, alles van goud, II en III in azuur een zesspakig rad van zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.". St. Maarten is de kerkpatroon van Eethen.

In het tweede wapen is deze gecombineerd met het rad van het land van Heusden, zoals dat ook voorkwam in het wapen van Drongelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorsprong/verklaring

St. Maarten is de kerkpatroon van Eethen. De heilige kwam al voor op een zegel uit ongeveer 1630. Rond 1790 werd het wapen beschreven als een ongetoomd paard, dus zonder de heilige. In het tweede wapen is deze gecombineerd met het rad van het land van Heusden, zoals dat ook voorkwam in de wapens van Drongelen en Heesbeen.

 

 

Eethen is een voormalige gemeente en een klein dorp in de gemeente Altena in de provincie Noord-Brabant. Het is gelegen iets ten noorden van de Bergsche Maas halverwege de dorpen Meeuwen en Genderen in het Land van Heusden en Altena. Het dorp heeft c.a.810 inwoners (1 januari 2018).

Tot 1923 vormde Eethen samen met de dorpen Genderen en Heesbeen een gemeente. Deze gemeente stond erom bekend regelmatig van naam te wisselen tussen Eethen, Genderen en Heesbeen. De laatste jaren droeg de gemeente de naam Genderen. Het gemeentehuis van deze gemeente stond in Genderen. Thans is dit een woonhuis.
In 1923 werd deze gemeente samengevoegd met de gemeentes Meeuwen en Drongelen onder de naam gemeente Eethen. 
Op het gemeentewapen van Eethen stond een beeltenis van Sint-Maarten. vanouds de schutspatroon van het dorp.
In 1973
 werd de gemeente samengevoegd met de gemeentes Veen en Wijk en Aalburg tot de gemeente Aalburg.        Vanaf 1 januari 2019 is het samengevoegd tot de gemeente Altena.

De monumentale Hervormde Kerk van Eethen heeft een tufstenen schip dat uit de 12de eeuw dateert.
Eeuwenlang vormde de torenspits een herkenningspunt aan de horizon vanuit alle windstreken.

Eethen had vroeger behalve een gemeentehuis ook een politiebureau. Dat nu bewoond is, net zoals het gemeentehuis. Thans heeft Eethen een nieuwe Brede-school, de Prins Willem-Alexanderschool.
 

De provinciale weg N283 loopt aan de noordzijde gedeeltelijk door de bebouwde kom, in het westen naar Meeuwen, Dussen en Hank in het oosten naar Genderen en Wijk en Aalburg.

 

Artikelen bekeken hits
95903

Ontwep & realisatie VHAC.nl | Copyright © 2013 - 2023 | Dorpsraad Eethen | Inloggen